Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
Tomografia Computerizată
De ce diagnostic imagistic ?
     Diagnosticul imagistic este o disciplină medicală avansată, indispensabilă astăzi pentru investigarea precisă (prin captarea şi prelucrarea de imagini) a organelor, în vederea stabilirii cu exactitate a unor diagnostice pentru o mare arie de afecţiuni.

     Radiologia intervenţională grupează un numar de "acte medicale" diferite, chiar dacă pornesc de la principii medicale şi tehnici apropiate. Punctul comun al acestora constă în necesitatea utilizării tehnicii imagistice pentru a ghida cu precizie procedurile medicale ce trebuiesc realizate atât în privinţa diagnosticării propriu-zise cât şi în privinţa actului terapeutic ulterior.

     În funcţie de procedurile medicale ce trebuie îndeplinite, de organele vizate, radiologul va stabili necesitatea efectuării radiografiei convenţionale (RX), a ecografiei, tomografiei (CT), radiologiei vasculare, a examinării de tip rezonanţă magnetică (RMN), a mamografiei ş.a.

Ce este computer tomografia (CT) ?
     Computerul tomograf (CT) este un aparat complex care serveşte la producerea unor imagini privind corpul nostru. Aceste imagini sunt utilizate pentru efectuarea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de medicul dumneavoastră.

     CT scannerul arată la fel ca şi un inel. Ca marea majoritate a aparatelor radiologice, tomograful utilizează razele X. Faţă de radiografiile convenţionale imaginile din corp sunt aici "decupate" şi prelucrate, majoritatea CT-urilor permiţând obţinerea unor imagini în diferite volume (ex: 3D). Imaginile sunt obţinute prin rotaţia unui "arc" care emite raze X şi primeşte informaţiile din corpul pacientului prin detectorii de raze X care se află mereu în opoziţie cu emiţătorii. Detectorii detectează puterea razelor X, cu cât mai dens este ţesutul, cu atat mai puţine raze trec prin el. Detectorii trimit aceste date unui computer. Diferite tipuri de ţesut cu diferită densitate sunt arătate pe imagine ca diferite nuanţe ale surului, sau diverse culori. Deci în totalizare computerul formează o imagine a corpului în secţiune transversală.

     Cuseta CT se mişcă uşor înainte prin "inel" pentru a lua imaginea următoarei secţiuni. Scanerele moderne pot produce imagini 3 - dimensionale din datele primite.

     Scanarea CT în felul ei este nedureroasă. Pacientul nu vede şi nici nu simte razele X.
Pentru ce se foloseşte un CT ?
     Un CT scan poate fi făcut la orişicare parte a corpului. Poate da imagini clare a oaselor, ţesuturilor moi care la radiografie convenţională nu se vizualizează cum ar fi muşchii, organele interne, vasele sanguine mari, creierul şi nervii. Cea mai obişnuită investigare e cea a creierului pentru a determina cauza ictusului.

     Altele:
- A detecta anormalităţi din organism cum ar fi tumori, abcese, vase sanguine anormale, cheaguri de sânge, hemoragii interne ş.a., atunci când ele sunt suspecte în urma unor simptome sau alte teste;
- Diagnostica bolilor cardiace sau alte patologii cardiovasculare;
- A da chirurgului informaţia necesară a ariei în care urmează să se îndeplinească o anumită intervenţie. A stabili cu exactitate locul tumorii ce urmează să fie iradiată (radioterapie).

Ce medicamente pot sa iau ?
     Va rugăm să administraţi ca de obicei medicamentele prescrise de doctorul dvs.

Ce este substanţa de contrast ?
     Substanţa de contrast se foloseşte pentru a primi imagini mai clare. În dependenţă de tipul procedurii, substanţa de contrast poate fi administrată fie pe cale orală, sau prin injectare intravenoasă. Substanţa de contrast poate da pacientului o senzaţie de căldură sau gust metalic în gură.

Cum să mă pregătesc ?
     Doctorul vostru vă va spune dacă e necesar să nu mancaţi înainte de investigaţie. Dacă e aşa, atunci veţi fi rugat cu 4-6 ore până la investigaţie să nu mancaţi. Desigur cantităţi moderate de lichid nu sunt contraindicate (cafea, ceai, sucuri, supe uşoare). Planificaţi să fiţi cu 30 min înainte de examinare. Veţi fi rugat să îndepliniţi un chestionar referitor la istoricul vostru medical, medicamentele ce le primiţi, alergii ş.a. Un tehnician CT se va apropia de voi şi vă va explica mersul procedurei şi va răspunde la întrebările voastre. În dependenţă de ce parte a corpului va fi examinată, veţi fi rugat să scoateţi obiectele metalice cum ar fi bijuteriile şi să vă schimbaţi într-un halat special.

Ce se întâmplă în timpul scanării ?
     Tehnicianul vă va aduce în sala cu CT unde va trebui sa vă întindeţi pe masa pentru pacienţi. Va trebui să vă faceţi cât mai confortabil deoarece este foarte important ca sa nu vă mişcaţi în timpul testului. Pe parcursul examinării veţi fi rugat să reţineţi respiraţia pentru ca imaginile să nu fie neclare. Maşina de scanat va face ceva sunete, şi masa se va mişca uşor. De asemenea, posibil să primiţi semnale de la tehnician (sau de la computer) referitor la respiraţie. În dependenţă de tipul investigaţiei, este posibilă administrarea substanţei de contrast fie intravenos sau veţi fi rugat să o ingerati. Substanţele de contrast conţin iod, ce poate cauza reacţii alergice la unii pacienţi. Dacă aveţi careva reacţii la agenţii de contrast sau alte tipuri de alergii, numaidecât să anunţaţi tehnicianul, asistenta, sau medicul radiolog de acest lucru. Dacă vă simţiţi inconfortabil în timpul examinării nu ezitaţi să anunţaţi pe orişicare din lucrătorii medicali.

Ce tip de sistem CT va fi folosit pentru examinarea mea ?
     Examenul va fi îndeplinit de Somatom Sensation CT 64 de la Siemens, locul 1 pe piata Europei din domeniul CT. Viteza şi precizia lui ajută la formularea unui diagnostic cât mai exact, într-o perioadă scurtă de timp.

Care sunt beneficiile unui scanner multi-slice ?
     CT multi-slice furnizeaza imagini mult mai clare cu detalizare mai complexă decăt la CT-urile tradiţionale, ceea ce ajută doctorii la diagnosticarea cât mai corectă. Multi slice CT la moment este cel mai rapid din aparatajele CT prezente. Rapiditatea multi-slice CT a făcut posibilă vizualizarea organelor ce au mobilitate (inimă, plămâni, intestine).

Este dureroasă investigaţia CT ?
     Investigaţia în sine este complet nedureroasă fără a provoca ceva senzaţii corpului.

Cât timp dureaza examinarea CT ?
     În dependenţă de tipul examinării, durata procedurii tipic e între 10 şi 45 minute. Vă rugăm să întrebaţi tehnicianul sau doctorul de durata investigaţiei specifice pentru Dvs.

Pot să mă mişc în timpul scanării CT ?
     Tehnologia CT avansată necesita doar reţinerea respiraţiei pentru câteva secunde. Chiar şi aşa nu ar trebui sş va mişcaţi, pentru a minimaliza imaginile neclare cauzate de mişcări.

Pot să discut cu cineva în timpul examinării ?
     Puteţi discuta cu tehnicianul sau să daţi întrebări în pauza dintre scanări.

Poate cineva să stea cu mine în timpul examenului CT ?
     Din cauza că scanerul foloseşte raze X, alte persoane nu ar trebui să se afle în aceeaşi cameră cu pacientul în timpul investigaţiei. Operatorul/tehnicianul controlează lucrul scannerului din camera vecină separată de o fereastra de x -raze impenetrabilă (asta îl protejează de expunerea repetată la radiaţie). Pacientul permanent este supravegheat pe un monitor şi poate vorbi oricând prin intermediul interfonului cu personalul medical.

     Unele persoane au senzaţii anxioase sau claustrofobice în camera cu scaner atunci când sunt singure. În aşa cazuri un sedativ uşor se poate de administrat. Copii mici pot necesita anestezie generală pentru a sta liniştiţi în timpul scanării, în vederea obţinerii unei imagini calitative.

Ce se întâmplă după ce s-a terminat scanarea ?
     Odată ce personalul s-a asigurat că a colectat destulă informaţie, puteţi pleca şi să vă întoarceţi la activităţile voastre fără careva restricţii. În mod obişnuit imaginile obţinute vor fi "citite" de medicul radiolog specializat în astfel de examinări. Un raport în scris va fi transmis doctorului ce a indicat investigaţia CT, care va discuta rezultatele obţinute cu Dvs.

Va mai fi nevoie şi de alte teste adiţionale după examenul CT ?
     Raspunsul va depinde de motivul din care doctorul curant a indicat examinarea CT, noi în cele mai dese cazuri îndeplinim teste multiple pentru a furniza suficientă informaţie în scopul stabilirii un diagnostic cât mai corect.

Dacă alăptez un copil, aş putea să-i dau sân după injectarea substanţei de contrast ?
     Vă rugăm să amânaţi alăptarea pentru 24 ore după investigaţie. Puteţi să stoarceţi sânul până la examinare şi să depozitaţi laptele pentru a-l folosi în această perioadă de 24 ore.

Ce este o biopsie sub ghidaj CT ?
     Este o procedură pentru a colecta o mostră de ţesut, de obicei printr-un ac. Clinicianul foloseşte CT pentru a vizualiza şi a ghida acul spre regiunea ce prezintă interes.

Ce este scorul calciului arterelor coronare ?
     Scorul calciului este un nou mijloc de a testa starea arterelor coronariene fără a penetra pielea. Acest examen de 5 minute foloseşte scannerul pentru a căuta depozitările de calciu din interiorul arterelor coronariene. Calciul este un component al plăcilor arteriale, acumularea de grăsimi care se lipesc de pereţii arterelor, cauzează ateroscleroză. Când placa blochează curentul sanguin, poate duce până la infarct.

Sunt posibile careva complicaţii ?
     Complicaţii sunt rare. Doza radiaţiei necesare pentru o investigaţie CT este destul de joasă. Aşa că, riscul unor daune este foarte mic şi acest test este considerat sigur.

     Rareori, unele persoane sunt alergice la substanţa de contrast, aceasta se poate trata imediat. Foarte rar substanţa de contrast poate afecta rinichii pacientilor care deja au careva probleme renale.

     Femeile gravide, dacă e posibil ar trebui să evite scanarea prin CT, deoarece este un mic risc ca razele X să cauzeze anormalităţi în dezvoltarea ulterioara a copilului.

La ce mă pot aştepta după o scanare CT ?
     Nu există ceva efecte după scanare. Aşa că vă puteţi întoarce la activităţile voastre normale îndată după ce investigaţia a luat sfârşit. În caz că vi s-a dat un sedativ, cineva va trebui să vă însoţească până acasă. Nu veţi putea conduce automobilul până nu va trece efectul sedativului.

Dacă am alte întrebări ?
     Dacă mai aveţi ceva întrebări referitor la examenul Dumneavoastră CT, vă rugăm să nu ezitaţi şi adresaţi-le personalului nostru. Noi v-om fi bucuroşi să vă explicăm în amănunte procedura pentru a face vizita la investigaţia CT cât mai confortabilă şi mai rapid posibilă.

Avantajele Tomografie Computerizate:
     Radiografiile convenţionale reprezintă obiectele tridimensionale sub formă de imagine bidimensională datorată suprapunerii ţesuturilor. Tomografia computerizată rezolvă această problemă prin scanarea în secţiune a corpului cu fascicule înguste de raze-x, care se rotesc în jurul corpului producând o imagine a corpului în secţiune transversală în care se diferentiază tipurile de ţesut. O altă limitare a radiografiilor convenţionale este incapacitatea lor de a diferenţia 2 ţesuturi cu densitate similară, cum ar fi ţesuturile moi şi colecţiile lichidiene. TC poate face această diferenţiere datorită fasciculului îngust de raze şi folosirea aşa numitor "ferestre".

Dezavantaje. Costul investigatiei.
     Doza de radiaţie la un CT e cu mult mai mare comparativ cu X-Ray convenţional. În timpul CT toracelui pacientul primeşte o doza echivalenta a 400 de radiografii. Multe secţii radiologice din această cauză insistă ca toate cererile pentru CT să fie verificate de un medic radiolog.

     Din cauza dozelor mari de raze - X în urma CT, acesta din urmă caută să fie înlocuit cu MRI. Fiecare ar trebui să considere investigaţia cu ultrasunet sau MRI ca alternativa CT-ului pentru copii care sunt mai susceptibili la radiaţie. Cu toate acestea CT este mai răspândit decât MRI şi va continua să fie una din principalele metode de diagnostic din viitorul apropiat, în special în diagnosticul traumelor craniului şi diagnosticarea tumorilor.

     Dacă raspunsul Dumneavoastră la una dintre întrebările de mai jos este pozitiv trebuie să îl faceti cunoscut, la sosirea în clinică, medicului radiolog sau asistentei înaintea începerii examenului CT:
- suferiţi de alergii care produc urticarie, eczeme sau de astm ?
- sunteţi însarcinată sau susceptibilă de a fi sau alăptaţi ?
- aveţi o boală cronică (diabet, insuficienţă renală, ş.a.) ?
- sunteţi claustrofob(a) sau aveţi o natură anxioasa ?

     Şi în cazul examenului tomografic există două tipuri de proceduri:
examinarea fără injectarea substantei de contrast (la unele investigatii cerebrale, pulmonare, ale articulatiilor) si examinarea cu injectarea substantei de contrast (investigatii abdominale, ale toracelui, ale creierului).

     Pentru examenul cu substanţa de contrast este indicat să nu mâncaţi, să nu beţi sau să nu fumaţi cu 8-12 ore înaintea investigaţiei. Pentru unele examene digestive vi se va cere să beţi o substanţă de contrast înaintea injecţiei cu substanţa de contrast. Pregătirea pentru investigaţie se face într-o sală apropiată de computerul tomograf înaintea examinării. Injectarea cu substanţa de contrast se face cu o seringă cu ac foarte fin, în zona antebraţului.

     Substanţele de contrast au proprietatea de a fi opace la razele X. Acestea sunt din compuşi chimici pe bază de iod. În timpul injectării este normal să simţiţi pe lângă înţepătura şi cum substanţa de contrast antrenează senzaţia de căldură în tot corpul. Această senzaţie de caldură este normală şi ea dispare în câteva minute.

     Uneori este necesară reinjectarea substanţei de contrast în timpul examinării. Pentru aceasta acul injecţiei (branula) va fi lăsat montat în braţul Dumneavoastră.

     Pentru investigaţia tomografică veţi fi întins(ă) pe un pat care se deplasează în interiorul tomografului. Examinarea are o durată variabilă care depinde de partea corpului ce trebuie examinată. Aceasta poate dura de la câteva minute până la 30 de minute, pentru cele mai lungi examinări.

     În timpul deplasării patului tomografului trebuie să rămâneâi întins, să nu vă mişcaţi şi să respiraţi în felul în care vi se cere de către medic sau asistentă.

Care sunt riscurile ?
     Razele X pot fi periculoase pentru organism şi de aceea trebuie respectate dozele radiaţiilor folosite şi trebuie ţinut sub control numărul expunerilor la anumite intervale de timp. Medicul vă va preveni asupra acestor aspecte pentru ca lucrurile să se desfăşoare normal, fără riscuri pentru organismul Dumneavoastră.

     Produsul de contrast poate provoca destul de rar o reacţie alergica. Dacă sunteţi alergic(ă) la iod, vi se va administra un antidot în ziua examinării care va reduce reacţiile neplăcute.

2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team