Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
3. Pregătirea pentru examinare
     Înaintea examinării imagistice asiguraţi-vă că aveţi la Dumneavoastră:
- biletul de trimitere de la medicul specialist sau de familie;
- rezultatele examenelor radiologice precedente şi a altor intervenţii medicale.
 
     Înaintea examinării, radiologul vă va oferi toată informaţia necesară legată de investigaţie şi de procedurile ce trebuiesc urmate în acest sens.
 
     Vă rugăm să nu ezitaţi să ne comunicaţi toate detaliile care vi se par importante privind starea Dumneavoastră de sănătate, iar noi Vă vom solicita, la necesitate, amănunte legate de aceasta. Totul, într-o relaţie de maximă discreţie şi confidenţialitate cu medicul sau asistentul care Vă examinează.
 
     În cadrul unor investigaţii poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast ce conţine iod. Substanţele de contrast sunt în general bine tolerate de organism, dar în caz de sensibilizare pot aparea reacţii neplacute (greţuri, prurit, urticărie) care dispar de la sine. Reacţii de hipersensibilitate a unor organe sau a sistemului circulator sunt rare. Reacţii grave, periclitante ale vieţii sunt extrem de rare.
 
     Pentru a reduce cât mai mult riscul investigării Vă rugăm să ne faceţi cunoscut dacă:
- aveţi alergii (la polen, medicamente, alimente şi în special la iod);
- aţi mai efectuat investigaţii radiologice cu contrast cu reacţii neplăcute;
- sunteţi diagnosticat cu hipertiroidie;
 
     În timpul examinărilor veţi fi în contact permanent cu medicul sau asistenta care ghidează aparatele, după caz, din spatele unui geam de protecţie. În sala aparatelor există un sistem de microfoane care Vă permite să comunicaţi cu echipa medicală la necesitate.
 
     Pentru examenele radiologice trebuie de luat în consideraţie precauţii deosebite în cazul femeilor însarcinate.
 
     Dacă examenul este necesar pentru un copil, asiguraţi-Vă că veţi răspunde tuturor întrebărilor de mai sus şi că aveţi toate informaţiile necesare pentru un examen corect.
 
     În unele cazuri medicul Vă va putea propune efectuarea unei anestezii locale sau a unei sedări de mică intensitate. Această măsură poate fi luată şi în cazul copiilor care suportă mai greu regulile impuse în unele investigaţii.
 
     Rezultatele complete ale investigaţiei le veţi primi după analiza minuţioasă a imaginilor de către medical imagist. Pregătirea completă a rezultatelor este un act medical care poate necesită de la căteva ore la căteva zile, de la caz la caz.
 
     Reprezentanţii clinicii noastre Vă vor solicita, potrivit Legii, să semnaţi un Consimţământ pentru efectuarea investigaţiei medicale, după ce aţi luat cunoştinţă, de la medic/asistent, despre investigaţia la care veţi fi supus şi despre implicaţiile acesteia privind sănătatea Dumneavoastră.
 
     Investigaţiile prin CT nu necesită o pregătire specială, cu excepţia cazurilor cînd este necesar de a exclude patologia în regiunea abdomenului şi a bazinului mic. Pentru a trece investigaţiile menţionată trebuie de respectat următoarele recomandări.
 
PREGĂTIREA PENTRU EXAMENUL CT A ABDOMENULUI:
(CT a abdomenului cu/fără contrast)
 
Cu o zi înainte de investigaţie:
- Dieta: trebuie să fie excluse din raţia alimentară  fibre dure (varză, alte legume şi fructe), băuturi carbogazoase, pâinea neagra, produsele lactate;
- A se administra:
1.Cărbune  activat: 2 comprimate la 10 kg greutate corporală
sau
2.Espumisan: 2 comprimate de 3 ori pe zi.
*Acest lucru este necesar pentru a elimina balonarea excesivă.
- În ajunul examinării se recomandă curăţirea intestinelor –   clismă de curăţare la sfârşitul zilei sau Duphalac.
 
În ziua  examinării:
- Investigaţia se efectuează pe stomacul gol - ultima masă nu trebuie luată mai târziu de 6-8 ore înainte de începerea studiului;
 
PREGĂTIREA PENTRU INVESTIGAŢIE CT A ORGANELOR BAZINULUI MIC:
(CT a organelor bazinului mic cu/fără contrast ).
 
Cu o zi înainte de investigaţie:
- se recomandă de a curăţi intestinale: se dau laxative, clisma de curăţare obligatorie la sfârşitul zilei sau Duphalac.
 
În ziua examinării:
- E preferabil ca examinarea sa fie efectuată pe stomacul gol sau după un mic dejun uşor (cu 4-6 ore înainte de examinare) pentru a reduce peristaltismul intestinal;
- În dureri abdominale, şi pentru a evita stările spastice ale uterului şi intestinului,  cu 20-30 minute înainte de investigaţie se recomandă administrarea substanţelor antispastice ("NO-SPA" 1-2 comprimate intern);
- Este recomandabilă realizarea investigaţiei cu o umplere medie a vezicii urinare.
 
     E nevoie să aduceţi toate documentele medicale legate de zona de interes: extrasele postoperatorii, datele examinărilor precedente, cum ar fi IRM (filme şi concluzii, dacă sunt), ecografie, CT.  Această informație este necesară medicului înainte de procedura de diagnosticare, pentru a analiza şi a planifica optim cursul investigaţiei.
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team