Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
3. Pregatirea si recoltarea produselor biologice
Pregătirea pentru analize.

Analizele medicale sînt ansamblul de procedee, mai mult sau mai puţin complexe, care furnizează informaţii asupra aspectului şi funcţionării diferitor organe şi compartimente ale organismului, cît şi asupra gradului de sănătate şi boală ce afectează organismul.

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau în condiţiile spitalizării. Există şi analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice. Mai există analizele pe care le facem din proprie iniţiativă, din curiozitate şi pentru a ne verifica starea de sănătate, fără a avea trimitere de la un medic sau o instituţie.

Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat situaţia organismului, pe lângă performanţele laboratorului, este foarte importantă şi pregătirea pacientului înaintea recoltării.

Recoltarea probelor biologice se efectuează:
Strict de la 08.00-09.30:
1. Hormonii.
Orele 08.00-12.00:
1. Marcheri osoşi;
2. Vitaminele;
3. Analiza generală a urinei;
4. Testul Neciporenco.
Pe parcursul întregii zile se pot colecta:
1. Testele biochimice cu excepţia celor evidenţiate mai sus;
2. Marcherii hepatici;
3. Infecţiile;
4. Paraziţii;
5. Testele autoimune;
6. Marcherii tumorali;
7. Marcherii cardiaci;
8. Microelementele;
9. Indicii de coagulare;
10. Analiză generală a sîngelui.

1. O condiţie importantă este recoltarea sîngelui pe stomacul gol, cu intervalul după ultima mîncare nu mai puţin de 8-12 ore.

2. E strict necesar de a exclude din raţion mîncarea grasă, prăjită şi alcoolul, pentru a evita modificarea directă a rezultatelor în cazul unor analize cum sînt: glicemia, colesterolul, trigliceridele, LDL, LDH, Apolipoproteina A, Apolipoproteina B, lipoproteina a, proteina totală, albumina, marcherii osoşi Rezultatele altor analize sînt modificate indirect- devierea nivelului rezultatelor, legat de patrunderea în circuitul sangvin a particulelor lipidice, fenomen ce survine în urmă consumului de alimente  şi va interfera cu anumite metode de determinare.

3. Daca Dvs. administraţi medicamente, anunţaţi numaidecît despre aceasta medicul ce vă tratează.

4. Nu se recomandă recoltarea sîngelui dupa radiografie, RMN, CT sau după procedurile de fizioterapie.

5. La examinarea stării hormonale, trebuie de reţinut faptul că producerea părţii principale a hormonilor este supusă unor fluctuaţii de zi( ritmurile cicarde), astfel încît e necesar de a recolta sînge strict pîna la orele 09.30 si întotdeauna în acelaşi timp.

6.Fazele ciclului menstrual sînt foarte importante pentru unii hormoni. Este necesar de a confirma la medic ziua şi ora de colectare pentru determinarea nivelului hormonilor FSH, LH, Prolactina, Progesteronul, Estradiol.

7.Cu o jumătate de ora – o oră înainte de recoltarea sîngelui venos se recomandă de a nu fuma, de a evita încărcări fizice şi neliniştirea. Repaosul este necesar cel puţin 30 minute anterior prelevării probei.

8.Unele examinări (prolactina, cortizolul, PSA şi altele), necesită condiţii speciale de pregătire, despre care vă va informa medicul care vă tratează.

9.La controlul indicilor de laborator în dinamică se recomandă de efectuat în unul şi acelaşi laborator în aceeaşi oră a zilei.

Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom stradui sa ne prezentăm la laborator dimineaţa, şi nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Puţine sînt excepţiile de la această regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).

Pregatirea pentru recoltarea probelor de urină şi modul de prelevare a acestora de către pacient.

Prima urina de dimineţa este proba recomandată pentru biochimia urinei şi examenul microscopic al sedimentului urinar.
1. Curăţaţi zona genito-urinară cu apa şi săpun;
2. Asiguraţi uscarea zonei cu ajutorul unui tampon curat;
3. Urinaţi o cantitate mică în viceu şi fără să vă oprţi colectaţi restul de urina în recipientul primit de la laborator.

Analiza urinei după Neciporenco. Într-un vas curat se stringe porţiunea medie de urina de dimineaţă şi  în timp de o oră se livrează la laborator.

Pentru biochimia urinei şi examenul microscopic al sedimentului urinar se recomandă ca urina să fie examinată în maximum 2 ore de la recoltare.

Urina în 24 ore. Se recoltează pe perioada de 24 ore.

1. Aruncaţi prima urină de dimineaţă,asiguraţi-vă că vizica urinară s-a golit complet;
2. Începeţi colectarea urinei într-un recipient de urinare.Nu urinaţi decît doar în recipient;
3. Colectaţi urina de fiecare dată cînd urinaţi în timpul celor 24 ore şi adăugaţi în recipient;
4. Colectaţi ultima urină emisă exact la 24 ore de la momentul START TIME.
Încercaţi să urinaţi în acel moment, chiar dacă nu există nevoie de a o face,aceasta reprezintă momentul FINISH TIME;
5. Păstraţi recipientul de urinare pe toată perioada recoltării într-un loc răcoros şi rece;
6. Dacă din greşeală una din probe este aruncată, recoltarea trebue reluată;
7. La sfîrşitul recoltării măsuraţi întregul volum obţinut şi după omogenizare  prin agitare a urinei, transferaţi circa 100 ml în recipientul de unică folosinţă primit de la laborator;
8. Etichetaţi  recipientul,menţionînd volumul de urină din 24 ore şi aduceţi-l în laborator.

DACĂ NU SE POATE ASIGURA TRANSPORTUL ÎN INTERVAL DE 2 ORE, URINA SE PĂSTREAZĂ ÎN FRIGIDER.

Recoltarea probelor biologice.

În Laboratorul de Diagnostic Clinic al Centrului de Diagnostic German se folosesc doar sisteme de tip „Vacutainer” ( ac,holder,monovete) sterile şi de unică folosinţă,Greener-Bio-One.Toate probele biologice sînt etichetate cu barcoder şi includ numărul de identificare personal cu înregistrarea testelor solicitate.

Criterii de respingere a produselor biologice:
1. Hemoliza specimentului;
2. Speciment lipiemic;
3. Coagularea sîngelui în probele pentru aprecierea testelor coagulologice;
4. Cantitate insuficientă de probă biologică colectată.

În astfel de cazuri se anunţă pacientul şi recoltarea testelor se repetă.


2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team